Tennisspillet begyndte på vejen hjemme i Hjortekær for Kasper Rud, der kom til verden 7.august 1947 – og derfor kan fejre 68 års fødselsdag i dag, fredag, mens DM-turneringen i Roskilde er i fuld gang (så husk at ønske ham tillykke med dagen).

– Vi spillede på vejen til at begynde med. For dengang var reglerne sådan, at man ikke kunne blive meldt ind i en klub, før man var 10 år, beretter Kasper Rud om starten på spillet med ketcheren.

Og vi tennisspillere, der senere er kommet til. Husker sikkert selv, hvordan vi hjemme på vejen, eller hvor der nu blev spillet, helst skulle efterligne eller forestille at være en af datidens store spillere.

Fulgte Davis Cup-holdet

– Jeg husker ikke at have haft et tennisidol som sådan. Der var jo ikke fjernsyn den gang, men jeg kan da huske, at vi sad og hørte radiotransmission i forbindelse med en af Kurt Nielsens Wimbledon-finaler, erindrer Kasper Rud, der senere – som 14-15-årig – gerne tog cyklen ned til HIK, når der var Davis Cup på hjemmebane med brødrene Ulrich og Jan Leschly.

– Jeg har da set Danmark spille mod både Rusland og Brasilien i Davis Cup. Men også mod Spanien med Manuel Santana (vandt blandt andet herresingle-rækken ved Wimbledon i 1966, red.) på holdet.

Decideret træning var der ikke meget af i Kasper Ruds barndom, når talen falder på øvelse. Så den stod mere på selvtræning og spil mod andre.

– Træning var meget sporadisk. Og ofte var man for mange på banen af gangen. Så jeg havde faktisk ikke fast træner. Det blev mere sådan til ½ times træning i ny og næ. Jeg var dog på en forbunds-træningslejr i mit sidste år som junior.

18 år gammel skiftes Hjortekær Tennis ud med Lyngby Tennis Klub. Spillet tog efterhånden form for den unge knægt, der tilmed spillede sig i et par DM-finaler som ynglingespiller, blandt andet i single, hvor han dog tabte til Henrik Nabe Nielsen.

DM-vinder og Davis Cup-spiller

Senere, som etableret divisionsspiller, lykkedes det dog at vinde et danmarksmesterskab for seniorer sammen med den mangeårige makker, Carl Lindegaard (også Lyngby) i herredouble. Det skete i 1976, hvor Carsten Lange/Ole Monberg bliver slået i en fem-sætter i DM-finalen.

Forinden havde Kasper Rud i april-maj måned i 1976 dog fået sin tenniskarrieres måske største oplevelse.

Kasper Rud

Letbenede Kasper Rud – klar til at slå et baghåndsslag.

– Jeg blev udtaget til Davis Cup-holdet, der skulle spille mod Vesttyskland. Om torsdagen, da det endelige hold blev sat, var jeg dog noget uheldig, da jeg fik en vabel i hånden. Det hæmmede mig så meget, at vi måtte ud og købe en handske, så jeg kunne stille til start! Det var naturligvis fantastisk at gå på banen for øjnene af 1500 tilskuere, men jeg var dog noget nervøs. Jeg tabte da også begge mine kampe klart. Alligevel var det fantastisk at være med på Davis Cup holdet i Vesttyskland (Danmark tabte 0-5 på udebane – på grus – og Kasper Rud tabte begge sine singler med 0-3, red.), for jeg var kun reserve på det tidspunkt. I min tid, da jeg var bedst, var både Tom Christensen og Lars Elvstrøm bedre. Dem kunne jeg ikke slå, siger Kasper Rud, der oven i købet fik fri fra sit arbejde som bibliotekar i Lyngby-Taarbæk Kommune (gik på pension sidste år, red.) – for det kunne man få til landskampe.

I forskellige klubber

Da Kasper Rud var midt i 30erne skiftede han til Virum Sorgenfri Tennis Klub.

– Min ældste dreng ville gerne spille tennis. Og så var det lettere i Virum, da vi boede tæt på. Samtidig med det, spillede jeg på Virums divisionshold i tennis. Det er først senere, da børnene bliver ældre, at jeg fik mere og mere mod på at rejse til internationale turneringer. Jeg spillede ikke så meget, da børnene var små (Kasper Rud, der er gift, har to drenge, Troels (født 1980) og Jakob (f. 1983), red.). Veteran-DM var jeg en overgang også mest med til, når turneringen blev afviklet på Sjælland. Desuden tog arbejdet som bibliotekar også en del af min tid dengang, siger Kasper Rud, der på den baggrund heller aldrig overvejede trænergerningen i tennis.

45 år gammel vendte Kasper Rud tilbage til Lyngby Tennis Klub. Og her befinder han sig stadig som spiller. Undtagen når han spiller internationalt for Danmark eller holdkampe for sin nordtyske klub.

– For en del år siden begyndte jeg at spille i en Nordtysk tennisklub, Strand 08, der ligger i Tiemendorfer Strand, tæt ud til kysten ved Lübeck. Det foregår sådan, at vi får transportudgifter dækket og opholdet betalt. Og så spiller vi gerne to holdkampe, hvis man vinder det nordtyske mesterskab – akkurat som vi gør i veteran-slutspillet herhjemme, hvor regionalvinderne også indledningsvist findes allerførst.

Rivaliseringen

Af jævnaldrende danske veteranspillere er det gerne Jørn Harder, Claus Pedersen (begge Århus 1900, red.) samt Frans Nørby (Hjørring Tennis Klub, red.) som Kasper Rud konkurrere mod – og med (i september 2015 spiller de nævnte fire spillere hold-VM sammen i Kroatien, red.).

– Frans Nørby spiller jo i Hamborg, så ham er jeg rendt ind i i nogle holdkampe. Frans (Nørby, red.) fører 2-1 på tysk grund, lyder meldingen fra Lyngby-spilleren, da talen falder på en af rivaliseringerne.

– Frans (Nørby, red.) og jeg har vel mødtes de første 20 gange i forbindelse med DM for veteraner. Frans har vundet de fleste, men jeg har vundet de sidste. Til DM inde i marts vandt jeg over Frans med 6/0, 6/2 – det nævnte han ikke overfor dig, da du talte med ham i går, vel?, lyder det sarkastisk fra Kasper Rud til undertegnede under interviewet.

– Vi har aldrig spillet så kort tid før. I 2013 i RundForbi hallen spillede vi eksempelvis i over tre timer! Frans vandt 7-6 i 3.sæt. Det er ikke usædvanligt, at når vi mødes, så har jeg vundet første sæt, men alligevel tabt.

Indførslen af matchtiebreaken i stedet for et helt og langt 3.sæt har Kasper Rud det egentligt dårligt med.

– Det eneste tidspunkt, jeg synes det er fint med matchtiebreaken, det er, når jeg spiller mod Frans! (Nørby, red.).

Europamester og vice-verdensmester

Nok om rivaliseringen med Frans Nørby. Sammen har de vundet europamesterskabet i herredouble i 55+-klassen. Det skete i 2009, hvor Kasper Rud også strøg til tops i singlerækken mod en østriger. Med Frans Nørby blev det til et vice-verdensmesterskab sidste år i herredouble ved VM i Tyrkiet. I juni måned i år var Kasper Rud med til European Open i østrigske Pörtschach og nåede semifinalen i 55/60+-klassen. Her blev verdensranglistens nr. 1, Camina Borda fra Spanien, stopklodsen. Men først efter en tre-sætter: 3/6, 6/1, 6/0.

Lidt om DM og ros til DTV

Om forventningerne til DM i Roskilde lyder meldingen:

– Det er klart, at 65-rækken er stærk med Jørn (Harder, red.) og Frans (Nørby, red.), men jeg regner da med, at jeg skal spille med helt fremme om mesterskabet. Jeg står vist til at skulle spille semifinale imod Jørn Harder – og der kan alt ske. Intet er givet på forhånd, siger Kasper Rud, der dog har døjet med en dårlig skulder lige op til turneringen i Roskilde.

Kasper-solo2-160x180

Kasper Rud – med nok en medalje om halsen.

– DM for veteraner er lige hyggeligt hver gang. Det er fantastisk godt arrangeret. Det er en stor social indsats, som DTV leverer. Det er guld værd for tennissporten. Kasper Rud har flere gange spillet i Roskilde. Og blandt andet erindres en dejlig single-sejr over sin mange-årige double- og klubmakker Carl Lindegaard i en SM mesterrække-kamp nede på Dr. Sofiesvej.

– Det er et dejligt minde, fordi min makker, Carl Lindegaard, var egentlig en bedre singlespiller, end jeg var. Men lige netop det år, vandt jeg, husker Kasper Rud.

Om Kasper Rud vinder igen i Roskilde kan du se i såvel herresingle og herredouble, hvor Lyngby-spilleren er tilmeldt rækker. Rud er allerede i finalen med makkeren Peter Holst i herredouble 60+. Den spilles lørdag 8/8 kl. 13.45. Idag, 7/8 kl. 11.15, kan fødselaren Kasper Rud give sig selv en god fødselsdagsgave i semifinalen i singlerækken 65+, der ventes at blive mod rivalen Jørn Harder, Århus 1900.

Kasper Rud, der spiller det gamle, klassiske stilrene tennisspil, har en god forhånd og en god serv samt en slichet baghånd. Han er en af få veteraner, der spiller serv-volley-spillet. Det flotte spil fra baglinien krydres ofte med en inside-out-forhånd – hvorefter Lyngby-spilleren suser op til nettet. Kom og nyd ham i aktion.

Kasper Ruds hidtidige titler ved veteran-DM i DTV-regi:

DM-Udendørs

Single                                          Double

År                 Række                              År                 Række        Makkers navn/klub

1992              (1)                                     2007           HD,+55          Ole Monberg, Birkerød

2007              HS,+60                          2009          HD,+60          Frans Nørby, Hjørring

2012              HS,+65                           2011            HD,+60          Frans Nørby, Hjørring

2014              HS,+65                           2012           HD,+60          Peter Holst, Lyngby

                                                                  2014           HD,+60          Peter Holst, Lyngby

 

I alt 9 x DM-guld for veteraner: 4 i single, 5 i herredouble

 

DM-indendørs

 

Single                                                     Double

År                 Række                              År                 Række        Makkers navn/klub

1992              HS,+45                             1993              (2 – HD)        Carl Lindegaard, Lyngby

1997              (1)                                       1994              (2 – HD)        Carl Lindegaard, Lyngby

2002              HS,+50                            2002              HD,+55          Carl Lindegaard, Lyngby

2002              HS,+55                            2004              HD,+55          Carl Lindegaard, Lyngby

2004              HS,+55                            2008              HD,+60          Carl Lindegaard, Lyngby

2008              HS,+60                           2011              HD,+55          Peter Holst, Lyngby

2009              HS,+55                            2012              HD,+65          Carl Lindegaard, Lyngby

2009              HS,+60                           2013              HD,+65          Carl Lindegaard, Lyngby

2011              HS,+60                            2014              HD,+65          Carl Lindegaard, Lyngby

2012              HS,+65

2014              HS,+65

2015              HS,+65

 

I alt 21 x DM-guld for veteraner: 12 i single, 9 i herredouble (8 med Carl Lindegaard, Lyngby)

Kasper Rud står inden DM i Roskilde noteret for 30 veteran-titler (16 i single).