Niels Emery er DTVs turneringsleder og referee i forbindelse med ugens DM i veterantennis i Roskilde. Så hvis du ser en gråhåret person rende rundt med kampsedler i hånden eller siddende med en kuglepen i hånden inde ved turneringsbordet i klubhuset, eller en, der med myndig stemme råber en kamp op ude på anlægget på Dr. Sofiesvej, så alle kan høre det…så er det sandsynligvis Niels Emery. Niels Emery er i dag vicepræsident på andet år i DTV (Danske Tennis Veteraner).

Niels Emery, født i 1946, har omtrent fået tennis ind med modermælken i hjemmet i Hjørring, hvor han voksede op. Faderen Emery Madsen, der begyndte med tennis i Hjørring Tennis Klub (HTK) som 13-årig (i 1922, red.) var i mange år en af Jyllands bedste tennisspillere med provinsmesterskaber på CV´et.

– Også min bror og min søster spillede. Den eneste i familien, der ikke spillede tennis, var min mor, fortæller Niels Emery om starten på tennisspillet, der fandt sted på Lønborg Friis Vej, tæt ved jernbanen i Hjørring, da Niels Emery var en 8-9 år gammel. Vi er tilbage omkring 1954-55, hvor faderen desuden lige er blevet formand i HTK (som han var indtil 1961, red.).

Tennisspillet som ung

Niels Emery nævner om spillet i ungdomsårene:

– Vi havde ingen fast træner, men en gang imellem kom der trænere udefra. En Ragnar Schrøder fra Århus. En Carl Edward Hedelund og en Reino Nyysönen – og så fik vi rigtig inspiration. Og hvis man så klarede sig godt til enten jyske mesterskaber eller DM, så kunne man blive inviteret med DTF-træningslejre med blandt andet Kurt Nielsen som træner. Jeg var blandt andet med til et par af disse træningslejre”, fortæller Niels Emery.

Niels Emery spillede som ung og senere som senior i Hjørring sammen med – og trænede mod – spillere som Steen Søndergaard, Jørgen Ejvind Jensen, Henrik Løchte og Asbjørn Poulsen (de to sidstnævnte deltager også ved veteran-DM i Roskilde) for blot at nævne nogen af de gode navne fra den tid i Hjørring.

I Tresserne tog Niels Emery til Silkeborg, hvor han kom i manufaktur-lærer. Hjemme i Hjørring driver familien tøjforretningen ”Marinus Madsen”. Den blev Niels Emery en del af, da han vendte tilbage til Hjørring efter endt uddannelse. I 1971 debuterede han på Hjørring Tennis Klubs 1.hold. Niels Emery fik også vist evner udi bordtennisspillet – han opnåede klubmesterskaber ovre i SHI (Skibsby Højene Idrætsforening) tilbage i 1970erne. Tennissen er og var dog sportsgren nummer 1: Og Niels Emery var blandt meget andet med, da HTK i 1984 fik en enkelt sæson i landets bedste tennisrække for hold. Udover selv at spille er Niels Emerys børn, Morten (f. 1974) og Yvonne (f. 1971), også ivrige og talentfulde spillere i Hjørring-tiden.

Mormors begravelse med mere 045

Hjørrings 1.divisionshold, 1984. Niels Emery (med solbriller) ses i forreste række som nr.2. På billedet ses bla. også Birgit Lund og Frans Nørby, der begge stiller til start i Roskilde.

I 1989 forlod Niels Emery Hjørring, da han fik arbejde som baneansvarlig i Århus 1900. Et arbejde han havde i ca. fem år. Samtidigt vedblev Niels Emery med at spille veteran-tennis, først i Århus – og siden i Aalborg, hvor han flyttede til i midten af 1990erne, da han fik job som klubansvarlig i ATK – her Aalborg Tennis Klub (og ikke at forveksle med Arbejdernes Tennis Klub). Et arbejde, som Niels Emery stadig bestrider den dag i dag.

Opgaverne i DTV

Udover vicepræsidentposten i DTV, som bevirker at Niels Emery er ansvarlig for de danske veteranturneringer: DM inde og DM ude samt holdturneringen (i samarbejde med DTF), så fungerer han også som referee på 30.år efter i sin tid at have taget fire DTF-kurser under Carl Edward Hedelund (tidligere dansk mester og Davis Cup-spiller). Referee-tjansen bevirker, at han er ude til såvel divisionskampe som internationale turneringer.

Som en del af DTV er Niels Emery med til at vælge værtsbyer for ude DM (inde DM for veteraner afholdes altid i Rundforbi hallen i Nærum).

– Vi forsøger i DTV for så vidt muligt at komme rundt i hele landet. Vi erkender, at der er flest deltagere, når mesterskaberne finder sted på Sjælland, men vi forsøger faktisk at veksle imellem Jylland – Sjælland og Fyn-Sjælland. Og vi tager maksimalt stilling til værtsby to år frem i tiden, siger Niels Emery, der ser frem til veteranmesterskaberne i Roskilde med store forventninger:

Rosenmejer og Emery

Niels Emery, Nr. 3 fra venstre, læser op med papiret i hånden. I gang med at hædre medaljevinderne – som her i Faaborg i 2011, hvor Thomas Rosenmejer præmieres.

– Vi får et knaldgodt arrangement med gode kampe og godt samvær. Desuden har vi blandt andet et fint, socialt arrangement den 4.august (i Roskilde Roklubs lokaler, red.). Så det er både hygge, men også alvor. Alt i alt er FAIR PLAY i højsædet i forbindelse med turneringen i Roskilde, slutter turneringsleder, referee og vicepræsident i DTV, Niels Emery.

Mormors begravelse med mere 042

Niels Emery har ikke tennisspillet fra fremmede: Hans far, Emery Madsen (her th.), var i 1930erne en af de bedste spillere i Jylland/provinsen. Her ses Emery Madsen sammen med Anker Jacobsen, KB, der var Danmarks måske bedste herrespiller i første del af 1930erne.

Niels Emery, med flere jyske mesterskaber i både A- , og i B-række på CV´et, er ved årets turnering deltager i herresingle (HS 65+) og i herredouble (HD 65 + – sammen med Erik Bredahl, Aalborg TK), er typisk bagliniespiller med en hård forhånd, en middelgod baghånd. Er godt servende (dog med enkelte servefejl, som han selv udtrykker det). Men den knap 70-årige nordjyde kæmper stadigvæk – og Niels Emery kan ses i aktion tirsdag 4/8 kl. 11.30 (single) samt onsdag 5/8 kl. 12.30 (double).

Niels Emerys vundne titler til DM for veteraner tidligere:

DM Udendørs

Double

År                 Række        Makkers navn/klub

1997              MD                 Birgitte Hostrup, Skanderborg

2009             MD,+60       Kirsten Christensen, Ishøj

2011              MD,+65        Kirsten Christensen, Ishøj

 

I alt er det blevet til tre DM-titler i veteran-regi – alle i mixed double.