Boldekvilibristen Frans Nørby fra Hjørring fik boldøjet og omgangen med bolden ind i barndomsårene. Frans Nørby er født i Vejle i 1948, det var det år, Danmark havde et rigtigt godt fodboldlandshold, der vandt bronze ved OL i London – og det blev da også fodbolden, der først trak i den unge Frans Nørby, der voksede op i Aalborg.

– Jeg spillede først fodbold. Siden bordtennis i Rughaven (i Aalborg). Som 16-årig begyndte jeg at spille tennis. Først i AØT (Aalborg Øst Tennisklub), siden i ATK (Aalborg Tennis Klub), der havde et bedre turneringshold dengang, siger Frans Nørby.

Dansk mester i bordtennis

Det var egentligt allerførst med bordtennissen i Rughaven (Aalborg) at Frans Nørby kom på den rette bold-hylde. Det var her han med tiden fik øjnene op for sit store overblik og sin kælne boldbehandling med et bat eller en ketcher i hånden. Bordtennissporten fortsatte for Frans Nørby, også da han midt i tresserne tog til Århus for at læse.

– Jeg meldte mig ind i CB, Christiansbjerg Bordtennis Klub. Vi spillede i bunden af 1.division. En af de bedste sejre vi fik som hold var, da vi slog det suverænt bedste bordtennishold på det tidspunkt, Virum-Sorgenfri, med spillere som Niels Ramberg og Niels Poulsen. De var ubesejret i flere år, men de tabte altså til os, bundholdet fra CB, siger Frans Nørby med et erindrende smil på læben.

Udover holdkammeraterne fandt Frans Nørby også andre træningsmodstandere i bordtennis i sin tid i Århus. Eksempelvis Claus Pedersen, der dengang spillede i Århus-klubben, MBK i den anden ende af byen. De trænede sammen – og i 1969 stillede de sammen op i herredouble ved DM i bordtennis for seniorer. Og vandt double-DM:

– Claus Pedersen var suveræn til bordtennis. Det var sådan, at han næsten kunne vinde ved DM med hvem som helst, beretter Frans Nørby, om Claus Pedersen, som han siden overtalte til at begynde på tennis også.

Trods elitebordtennis i Århus-tidens første par år spillede Frans Nørby stadig turneringstennis for ATK (Aalborg).

Frans møder Else

Siden skiftede han tennismæssigt til AGF. Det var i AGF Frans Nørby mødte Else, der dengang spillede 1.damesingle på AGFs 2.divisionshold i tennis. Siden bliver de gift og får børnene Nanna (født 1971), Mikkel (f. 1976) og Rasmus (f. 1982). I 1974 tager Frans Nørby til Odense for at læse Idræt. Samtidig spillede han tennis for OB, hvor han blandt andet trænede med Henrik Nørkjær, der tidligere havde vundet DM for seniorer indendørs.

– OB rykkede faktisk op, da jeg flyttede, lyder det lettere lakonisk fra Frans Nørby, der, via sin uddannelse som cand. mag. i engelsk og med idræt som bifag, to år senere, i 1976, fik arbejde som lærer på Hjørring Gymnasium i Nordjylland. Et job han bestred indtil 2014.

Familien slog sig ned i Hjørring. Og bor der den dag i dag (bortset fra at børnene er flyttet hjemmefra). Samtidigt begyndte Frans og Else Nørby straks efter ankomsten til byen at spille på Hjørring Tennis Klubs 1.hold.

Stor indsats for Hjørring Tennis Klub

Frans Nørby spillede på divisionsholdet i mange, mange år. Højdepunktet var oprykningen til 1.division i 1983, men det blev dog kun til en enkelt sæson i 1.division, i 1984, da holdet kun vandt en enkelt kamp (med 7-3 over Holte). Frans Nørby spillede 1.single på 1.holdet i Hjørring Tennis Klub til han var over 50 år.

Mormors begravelse med mere 045

Frans Nørby (i forreste række th.) var med på Hjørring Tennis Klubs 1.divisaionshold i 1984. På holdet var også Niels Emery og Birgit Brink Lund.

Det er ikke kun som spiller, at Frans Nørby udførte et flot stykke arbejde i Hjørring Tennis Klub. I 1981 afløste han Jørgen Ejvind Jensen (der også opnåede titler ved veteran DM/og var morfar til Frederik Løchte Nielsen) som formand for klubben. En post han bestred i 20 år, indtil 2001. Også trænergerningen udøvede han i en årrække.

– Jeg stoppede som træner og formand i Hjørring Tennis Klub nogenlunde samtidigt med, at Rasmus (Frans Nørbys yngste søn, red.) flyttede fra Hjørring. Derefter begyndte jeg på golfen, siger Franz Nørby, der i dag er en del af Hjørring Golf Klubs divisions-veteran-hold i +65-klassen. Handicappet er i dag helt nede på 10,5!

Tennissen er og har været en stor del af Frans Nørbys liv. Hans bedste resultat ved et DM for seniorer var i 1974, hvor han tabte i singlerækken i semifinalen til Tom Christensen, KB.

Tennis stadig alvor og sjov

Som veteran-spiller har han deltaget ved både europamesterskaber og verdensmesterskaber. I fjor nåede han sammen med Kasper Rud, Lyngby finalen i +65-klassen i herredouble ved VM i Tyrkiet. Kasper Rud har han også tidligere vundet et europamesterskab i herredouble med (indendørs). Frans Nørbys første veteran-DM var i 1993 i Silkeborg. Her spillede han sig til tops i HS+45 samt i double med Søren Kaae, Århus 1900. Nu en lille sjov anekdote:

– Året efter jeg havde vundet i herredouble med Søren Kaae, havde vi aftalt at spille sammen igen. Da jeg ankommer til veteranmesterskaberne det år (1994 i Skovshoved, red.) – og nærmest står klar i mit tøj, næsten klar til at spille, så får jeg besked om, at Søren Kaae ikke stiller til start!: Han er blevet syg!! Så kigger jeg rundt på anlægget – for at se, hvem der så kan træde ind i stedet for Søren Kaae! Henne ved turneringsbordet står der en, der hedder Jesper Volf (HØ/RU, red.). Han reagerer på min henvendelse: ”Jeg kan godt spille. Jeg har noget tøj liggende ude i bilen”, lyder tilbagemeldingen henne fra turneringsbordet. Så Jesper Volf og jeg spiller double ved DM sammen det år!: Det virker skrupskørt, men vi gik hen og vandt DM-rækken!! Vi havde al den medgang og det usandsynlige held der skal til – runde efter runde. Og bedst af det hele. Vi slog Kasper (Rud, Lyngby, red.) og hans makker. Vi har sådan lidt en indbyrdes rivalisering. I øjeblikket er jeg bedre rangeret internationalt i double, end han er – og det irriterer Kasper, da det som regel er ham, som sikrer sejrene i double, siger den drillende Franz Nørby, der også gerne nævner navnet ’Jesper Volf’ over for Kasper Rud, når de godmodige drillerier skal tage form.

Se, det var en historie – vist fra dengang, man kunne tilmelde sig DM i allersidste øjeblik!

Mormors begravelse med mere 043

Frans Nørby (th.) foreviget sammen med sønnen Mikkel efter klubmesterskabsfinalen i Hjørring Tennis Klub i 1993 (sønnike vandt 6/3, 7/5). Mikkel Nørby er i dag tennis-sportschef i KB, mens Frans´ anden søn, Rasmus, er konsulent i Dansk Tennis Forbund.

 

Franz Nørby opsummerer om tiden med tennis:

– Der har været mange gode oplevelser med tennissen. Det bedste ved det hele er nok, at man den dag idag stadigvæk konkurrerer vildt med dem på ens egen alder, akkurat som man er vant til. Selvom vi er blevet ældre, så er det bestemt ikke blevet mindre alvorligt, siger Frans Nørby, der nyder de mange bekendtskaber, såvel nye som gamle, opnået igennem spillet på alverdens tennisbaner.

Frans Nørby spiller ved årets DM med i både single, herredouble og mixed double. Hans tålmodige spil, hans overblik og kælen for bolden kan ses henholdsvis i dag, 5/8, kl. 11.15 (HS 65+), onsdag 5/8 kl. 18.45 (MD 55+) og torsdag 6/8 kl. 10.00(HD 65+).

Frans Nørby – titler vundet ved veteran-DM tidligere:

DM udendørs

Single                                          Double

År                 Række                              År                 Række        Makkers navn/klub

1993              HS 45+                            1993              (2 – HD)         Søren Kaae, Århus 1900

1994              HS 45+                            1994              (2 – HD)         Jesper Volf, HØ/RU

1997              HS 45+                            1998              (5 – MD)       Birgit Brink Lund, Fruens Bøge

1998              HS 45+                           1999              (2 – HD)        Bob Sørensen, Hirtshals

1999              HS 45+                           1999              (5 – MD)       Birgit Brink Lund, Fruens Bøge

2000              (6)                                  2001              MD,+40/45   Birgit Brink Lund, Fruens Bøge

2001              HS,+50                         2002              MD,+40/45   Birgit Brink Lund, Fruens Bøge

2004              HS,+55                         2003              MD,+40/45   Birgit Brink Lund, Fruens Bøge

2006              HS,+55                         2004              MD,+40/45   Birgit Brink Lund, Fruens Bøge

2008              HS,+60                        2005              MD,+40/45   Birgit Brink Lund, Fruens Bøge

2010              HS,+60                         2008              MD,+50         Birgit Brink Lund, Fruens Bøge

2011              HS,+60                          2009              MD,+50         Birgit Brink Lund, Fruens Bøge

2013              HS,+65                          2009              HD,+60          Kasper Rud, Lyngby

                                                                 2010              MD,+50         Birgit Brink Lund, Fruens Bøge

                                                                 2011              MD,+50         Birgit Brink Lund, Fruens Bøge

                                                                 2011              HD,+60          Kasper Rud, Lyngby

                                                                 2012              MD,+50         Birgit Brink Lund, Fruens Bøge

                                                                 2013              MD,+55         Birgit Brink Lund, Fruens Bøge

                                                                 2013              HD,+65          Bent Ingevold, HIK

 

I alt 32 x DM-guld for veteraner: 13 i single, 6 i herredouble, 13 i mixeddouble (alle med Birgit B. Lund, Fruens Bøge)

DM indendørs

Single                                          Double

År                 Række                              År                 Række        Makkers navn/klub

2000              HS,+45                        2005              HD,+55          Carl Lindegaard, Lyngby

2001              HS,+45                         2006              HD,+55          Jørn Harder, Århus 1900

2003              HS,+55

2005              HS,+50

2005              HS,+55

2006              HS,+50

2006              HS,+55

2007              HS,+55

2008              HS,+55

2013              HS,+65

 

I alt 12 x DM-guld for veteraner indendørs: 10 i single, 2 i herredouble

Frans Nørby har i alt vundet 44 x DM-guld ved veteran-DM.