Dagens profil er for RTKere med nogle år på tennis-bagen (og hukommelsen i orden) en gammel kending: Steen Elsborg blev nemlig tilbage i 1987, i hans dengang 24.år(..indtil 28.november, hvor han blev 25!), gjort til cheftræner for de bedste seniorer og juniorer i RTK. Det er en tid, som Steen Elsborg husker tilbage på med glæde:

– Jeg blev uddannet diplomtræner 1984-86. Så man kan sige, at mit første rigtige sted som træner var i Roskilde Tennis Klub. Der var godt gang i klubben, da jeg kom til. Der var en god energi, så det var i realiteten let for mig at træde ind dengang”, husker Steen Elsborg. ”Der var rigtigt gode spillere i RTK på det tidspunkt – både gode senior- og juniorspillere, der gerne ville lave et stort arbejde sammen”, siger Steen Elsborg, der ser frem til at møde gamle RTKere:

– Jeg husker et væld af spillere fra dengang. Der var spillere, der var jævnaldrende med mig: Peder Nielsen, Lars Gøttrup, Anne Casals, Søren Winge, Ritlov-brødrene, Malene Bjørn-Jørgensen og broderen, Peter Bjørn-Jørgensen. Og Anja Kostecki, som jeg ikke har set i mange år. Det bliver smadder dejligt at se dem alle igen”.

Mormors begravelse med mere 041

Steen Elsborg (tv. på billedet) – under sit virke i RTK for mere end 25 år siden. Spilleren ved siden af Elsborg er en ung Anja Kostecki. Begge er de på banerne ved årets DM for veteraner.

Elsborgs trænerfilosofi

Om sin træner-filosofi, ikke kun i RTK-tiden, men generelt, lyder det:

– Jeg tror på, at man bliver stærkere individuelt af at være et godt team. Det har jeg baseret mit virke på, både som træner og som konsulent”, siger Steen Elsborg, der i dag arbejder som konsulent for virksomheder (og desuden er ekstern lektor på RUC, red.) og underviser i at skabe innovative, lærende organisationer, der vil skabe præstationsmiljøer.

Og her har idrætten kunnet bidrage:

– Idrætten kan ting, som der er brug for i erhvervslivet – og omvendt. Det handler om bla. trivsel, samarbejde – så det gode arbejdsmiljø, det opstår. Det miljø, hvor folk de også tager ejerskab”, mener Steen Elsborg.

Steen Elsborg fortæller om starten på tennissen:

– Jeg begyndte med at spille tennis som 14-årig. Det var Bjørn Borg i fjernsynet samt storebror, der hellere ville spille tennis end badminton, som trak. Så vi købte nogle legetøjsketchere og gik på banen. Først spillede vi på banerne i Bagsværd, da vi på det tidspunkt boede i Gladsaxe. Siden flyttede vi til Lyngby.

Tennis begyndte i 1976 for Steen Elsborg. I Lyngby – barndomsklubben. Det var her han lærte tennissen fra grunden. Via selvspil og en træner. Og netop trænervejen blev altså også Steen Elsborgs. Det blev som 14 år som træner (stoppede i 1999,red.): I Lyngby, RTK, HIK. Men også i Team Danmark, hvor han var træner for ungdomslandshold. Steen har blandt andet trænet Eva Dyrberg, der en overgang nåede blandt de 100 bedste på kvindernes single-verdensrangliste.

– Det var en fornøjelse at træne så dedikerede, unge spillere som dem på landsholdet. Spillere der ville det! Hvor tennis blev foretrukket frem for fritid. Unge mennesker er jo generelt i livet – grundlæggende vil de gerne inkluderes: ses og høres. Og der er det jo så vigtigt, at de via konkurrencemiljø også opnår menneskelig udvikling. Det er sådanne miljøer vi fremadrettet skal gøre endnu mere for at skabe i dansk tennis. Miljøer som er en slags community, hvor der konkurreres, men også hvor vi styrker hinanden. Man skal kunne glæde sig over, at det også går de andre godt”, siger Steen Elsborg, der også betoner vigtigheden af, at såvel klubber som forbund går forrest i skabelsen af disse miljøer.

På 1.klasse og DM-vinder

Samtidigt med trænerkarrieren spillede Steen Elsborg selv på allerhøjeste tennisniveau herhjemme. I Lyngby fra 1982. Det første år i RTK (1987,red.) var Steen Elsborg sågar også Lyngby-spiller. Men så rykkede RTK op i 1.division i hans 1.trænerår i klubben. ”Og så var det unaturligt, at jeg blev i Lyngby. Når de to klubber nu skulle spille imod hinanden, så kunne jeg ikke, samtidigt som cheftræner i RTK, spille for Lyngby”, siger Steen Elsborg, der i 1989 – både som træner og spiller – rykkede videre til HIK. Her spillede han elitedivision indtil 1995. Som seniorspiller blev det til flere DM-finaler, sågar en enkelt triumf i 1984:

– Jeg spillede mixed double med min mangeårige makker fra Lyngby, Anne Møller. I finalen slog vi Morten Christensen/Lone Vandborg fra B 93. Jeg tror, at jeg har været i seks andre finaler – og tabt med makkere som Dorte Ekner, HIK og Karin Ptaszek,HØ/RU. Som singlespiller har jeg været nr. 10 i Danmark, dengang da jeg var bedst”, siger Steen Elsborg, der også – omend kortvarigt – fik prøvet sig af som proffesionel:

– Jeg har spillet satellit-turneringer i Portugal. Dengang spillede man fire turneringer, der hang sammen. Det var en kæmpestor oplevelse at prøve livet som tennisprof på egen krop. Der prøvede jeg i en måned eller to at spille de fire turneringer”, siger Steen Elsborg om oplevelser, der indbragte ham et enkelt ATP-point.

Trænerstop – og start på ny

Om trænerstoppet i 1999 siger Steen Elsborg:

– Enten skulle jeg fortsætte som træner resten af livet. Eller også skulle jeg bruge den universitetsuddannelse i bla. sociologi, som jeg har. Jeg valget det sidste – og det har jeg ikke fortrudt. Det var ikke en let beslutning dengang, men i dag er jeg glad for, at jeg gjorde det.

Det blev også til et par års tennis-pause for den tidligere RTK-træner.

– Jeg blev tilknyttet ATK omkring 2000. Først gik jeg ind i noget bestyrelsesarbejde, siden tog jeg spillet op igen i 2001. Nu spiller jeg på veteran-holdet i ATK (+50). Vi blev DM-vindere for hold i 2014, siger en stolt Steen Elsborg, der er en del af et ATK-hold på 12-14 spillere, der har et ’godt miljø’.

SteenElsborg

Steen Elsborg – sådan ser han ud i dag.

 

Elsborg om DM

Steen Elsborg ser frem til DM i Roskilde:

– Min første singlekamp er imod Sten Mortensen, Lyngby. Ham har jeg spilet med altid, så det bliver både hyggeligt og spændende. Det er netop dét, som veterantennis kan: Miljøet er præget af, at man konkurrerer imod hinanden på en god og sund måde. Og så gør veterantennissen også, at jeg får holdt mig i form.

ATK-spilleren Elsborg kan med egne ord lide at spille offensiv tennis. Lide at ville noget med bolden. Er orienteret mod at spille et spil, som giver glæde – og som fungerer som en flow-oplevelse. Er mere orienteret mod at spille med bolden – mere end egentligt mod modstanderen. Den tidligere RTK-træner kan lide at afprøve forskellige ting på banen.

– Det er fedt at spille turneringer. Super spændende at sætte sit spil op ift. hvilken modstander, som du står overfor,” lyder meldingen.

Steen Elsborg stiller til start i HS+50, hvor han er topseedet. Han kan ses i aktion for første gang i dag kl. 10.00. I herredouble (+50) kan han sammen med makkeren Thomas Søbirk Petersen, ligeledes ATK, ses i aktion kl. 17.30.

Steen Elsborgs titler ved DM i DTV-regi:

DM udendørs

Single                                          Double

År                 Række                              År                 Række        Makkers navn/klub

2008              HS, 45+                               2014              HD, 50           Thomas Søbirk Petersen, ATK

2014              HS, 50+

 

DM indendørs

Single                                          Double

År                 Række                              År                 Række        Makkers navn/klub

                                                                 2012              HD,50+          Ivan Kristensen, ATK

 

I alt er det blevet til 4 titler for Steen Elsborg ved DM for veteraner.